Attefallsåtgärder infördes 2014 som en del av ett initiativ för att förenkla byggprocessen för privatpersoner. Dessa åtgärder omfattar fyra typer av byggnationer och förändringar som kan utföras utan att behöva ansöka om bygglov:
Attefallshus – Fristående byggnad på upp till 30 kvadratmeter.
Attefallstillbyggnad – Utbyggnad av befintligt bostadshus med upp till 15 kvadratmeter.
Attefallstakkupa – Möjliggör installation av upp till två takkupor utan bygglov.
Inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus – Skapa en extra bostad i ditt hus utan att behöva bygglov.
Även om bygglov inte krävs, måste man följa specifika regler och krav för att kunna genomföra attefallsåtgärder. Till exempel måste åtgärderna ofta placeras på ett visst avstånd från grannens tomtgräns, och huset som ska byggas till eller ändras får inte vara kulturhistoriskt skyddat. Dessutom måste en anmälan göras till kommunen, och du måste invänta ett startbesked innan arbetet kan påbörjas.
Anmälan till kommunen ska vanligtvis innehålla:
Utan dessa handlingar riskerar du att få avslag på din anmälan, vilket kan försena byggstarten.
En intressant detalj om attefallsåtgärder är att de är döpta efter Stefan Attefall, tidigare bostadsminister, som drev igenom reformen. Syftet var att skapa fler bostäder och ge husägare större möjligheter att anpassa sina hem efter behov, exempelvis genom att skapa uthyrningsbara boenden. Ett Attefallshus kan användas som gästhus, kontor eller som en extra bostad att hyra ut.
Det är också viktigt att notera att alla attefallsåtgärder kan nyttjas oberoende av varandra. Det innebär att du både kan bygga ett Attefallshus, göra en tillbyggnad och sätta in takkupor – utan att de påverkar varandra. Denna flexibilitet ger dig friheten att utveckla din fastighet precis som du vill.
Hör av dig till oss så kan vi hjälpa dig genom hela processen. Kom i kontakt med oss och få svar med offert inom 24 timmar.
Vi återkommer med svar inom 24 timmar!